Söömine on ainus töö, mis toidab

Söömine on ainus töö, mis toidab

Tootmist käsitlevate ringvaadete seas leidub hulgaliselt palasid, mis kajastavad toiduainetööstust ja selle arenguid. Käesolevas kollektsioonis leidub palasid perioodist 1945-1963, mil olulisteks teemadeks olid automatiseerimise protsessid ja toodangu kvaliteedi pidev tõstmine. Ülevaate saab toiduaineid tootvatest tehastest nagu šokolaadi- ja kommivabrik Kawe (hilisem Kalev), Tallinna Leivatehas, Tallinna Piimakombinaat, võitööstused Lüganusel, Põltsamaal ja Vändras ning Tartu konservitehas.

    Edastused

    Tartu konservitehas

    Hetkel toimub
    Tartu konservitehas valmistab sadat sorti puu- ja köögiviljakonserve. Tehase abimajandis on käsil kevadtööd. Õunapuuaias toimub puuvõrade pritsimine ja mullapinna harimine käsitsi ja traktoriga. Konservitehasele ehitatakse uut tootmishoonet, mis tulevikus tõstab toodangu mahtu kaks ja pool korda.

    Piim uues pakendis

    Hetkel toimub
    Piimakombinaadi villimisliinil täidetakse liitrised piimapudelid piimaga. Samas on uus pakendamismasin, mis väljastab piima kolmnurksetes piimapakkides. Pakendamismasin töötamas, tunnis tuleb 3600 pakki piima - seega pakk sekundis. Töötaja vaevaks on täidetud kastid asendada tühjadega. Kolmnurksed piimapakendid on asetatud poeriiulile.

    Mehhaniseeritud leivatehases

    Hetkel toimub
    Tootmisprotsess Tallinna Leivatehases nr 2. Vaade automaatliiniga leivatehase tsehhi - Lasnamäe leivatehase mehaniseeritud pooltoodete vormimis- ja transporteerimisosakonnas. Jaotusmasinast potsatab liinilindile neli tainaportsjonit. Pätsid liiguvad mööda konveierliini edasi läbi tainast muljuvate, keerutavate ja kukutavate tehnoloogiliste lahendustega etappide. Kaamera jälgib tainatoodete teekonda kerkimiskapini. Küpsetusahjus valmivad saiad 200-kraadises kuumuses. Valmis küpsetised pudenevad keerlevale alusele. Kokariietes väikelaps tükeldab saia, kaks väikest pidulike juukselehvidega tüdrukut söövad kaetud teelaua taga saia.

    Tallinna uus piimakombinaat

    Hetkel toimub
    Tööprotsess vastavatud Tallinna Piimakombinaadis. Järelkäruga tsisternauto pöörab sisse Tallinna Piimakombinaadi uue tootmishoone väravast. Käed ühendavad vooliku torustiku külge, keeravad kangi ja piimajuga paiskub kaaluvanni. Valges kaitseriietus seadme operaator vajutab nuppudele. Piim langeb kaalult järgmisesse vannmahutisse. Torustiku rägastikuga täidetud ruumis toimub Boriss Jansoni silma all pastöriseerimine. Ta kontrollib termomeetrit, mille näit on 81 pügalat üle nulli. Töötajate rohkes automaatliinitsehhis toimub piima villimine klaaspudelitesse ja komplekteerimine metallist transpordikastidesse.

    Tartu Õlletehas automatiseeritud

    Hetkel toimub
    Tartus on õlletehas tegutsenud ligi 140. aastat. Tehase vana korpus tegi äsja läbi täieliku uuenduskuuri, nüüd valmib tehases 6000 pudelit tunnis. Töö on täielikult automatiseeritud, igas minutis täitub sada pudelit, vahetuses toodetakse 42 tuhat pudelit õlut.

    Uues Kalevis šokolaaditoodang kahekordseks

    Hetkel toimub
    Töö automatiseerimine vabrikus Uus Kalev. Vaade vabriku Uus Kalev šokolaaditsehhi, kus tegutseb insener-tehnoloog Peeter Papp, kelle käe all lasti vabrikus käiku uus automaatkonveier. Kogu töö teevad ära masinad. Ettevalmistustsehhi toodang kasvas 2-3 korda, mis tähendab kahte-kolme tonni šokolaadi päevas. Kompvekid saavad masinate abil glasuuri peale Liisa Neisi silma all.

    Uus sisseseade Põltsamaa võitööstuses

    Hetkel toimub
    Põltsamaa võitööstuses valmistatakse juustu. Kaadrid võitööstusest, piima vastuvõtust ja töötajatest, kes võitööstuses piimaga edasi toimetavad. Tehase sisseseade on tulnud vennasvabariikide tehastest. Piim voolab basseini, töömees reguleerib masinaid ja jälgib nende tööd. Juustubasseinidest ujub aasta jooksul läbi 200 tonni juustu. Plaanidest ollakse aasta võrra ees. Toodangut antakse neli korda rohkem kui 1959. aastal. Tööline lükkab vormitud juustu riiulisse, kus ees ootavad juba valmis juustud.

    Tallinna Külmhoones

    Hetkel toimub
    Tallinnas on kaunis suvepäev. Samal ajal töötavad Tallinna külmhoone mõnes osakonnas viltides ja vatijopedes naised. Kõik tehases hoolitsevad selle eest, et kuumal suvel oleks jäätis võtta. Käima on pandud uus Eskimo agregaat, kuid Eskimo pulgajäätise valmimisel jätkub ka käsitsitööd – enne lõplikku valmimist kastetakse pulgajäätis vedela šokolaadi sisse. Külmutushoone annab päevas vähemalt sajale tuhandele tallinlasele korraliku jäätiseannuse.

    Reportaaž. Esimene automatiseeritud kauplus Tallinnas

    Hetkel toimub
    Tallinnas avati esimene müüjateta leivakauplus. Tegelikult asuvad automaadid kaupluses, kus müüakse ka muud kaupa. Asi käib nii: ostja lunastab müüjalt raha eest žetooni ja sellega saab masinast sobiva leiva või saia kätte.

    Vahvlivalmistamise automaat Uues Kalevis

    Hetkel toimub
    Uue Kalevi biskviiditsehhis pandi tööle moodne küpsiste ja vahvlite valmistamise masin. Vahvlile saab masina abil kreem vahele ja pärast lõigatakse vahvliplaadid suupärasteks tükkideks. Ka pakkimistöö teeb ära masin. Ühes vahetuses valmib 750 kilo vahvlimaiust. Masinate tööd jälgivad hoolikalt valgesse riietatud naistöölised.

    Uut Uues Kalevis

    Hetkel toimub
    Tööprotsess kondiitrivabriku Uus Kalev siirupijaamas ning kompvekkide pakkimine automaatpakkija abil. Siin valmib kolmveerand kõigist maiustustest. Tootmine saab alguse siirupijaamast, mis on ainulaadne kogu Nõukogude Liidus. Šokolaadist kompvekkide pakkimine nõuab ka käsitsitööd. Töötajad tootmisliinil komme pakkimismasinasse ladumas, liinilt tulevad kompvekid "Sügisene". Seitseaastaku jooksul plaanitakse tootmine täielikult automatiseerida. Peamehaanik Raid, tsehhijuhataja Teras ning konstruktor Lubja nuputavad, kuidas seda teha.

    Partei XXI kongressi eel kompvekivabrikus Uus Kalev

    Hetkel toimub
    Kompvekkide valmistamine, glaseerimine ja pakkimine moodsa tehnikaga varustatud kondiitrivabrikus Uus Kalev. Uue moodulmasina juures tegutseb Õie Sepp. Uuel kompvekkide glaseerimisliinil valmivad pumatikompvekid, liini brigadiriks on Liisa Neis, kes kohendab noaga masinast väljuvaid maiustusi. Pakkija Lehte Isaak pakib tänu pakkimismasinale iga päev pool tonni kompvekke. Kaadrid Uus Kalevi maiustustest ja valmistoodete väljapanek kamašokolaadidest liköörikommideni.

    Kondiitrivabrikus Uus Kalev

    Hetkel toimub
    Uus Kalevi šokolaaditsehh kujuneb võimsuselt Baltimaade suurimaks, kuna siin toodetakse poole rohkem kondiitrisaadusi kui vanas Kalevis ja Karamellis kokku. Sisseseade on tehnika viimane sõna, ligi kolm neljandikku kõigist töödest on automatiseeritud. Töölised jälgivad mõõteriistu ja kontrollivad masinate tööd šokolaadi valmistamise protsessis.

    Tallinna Piimakombinaadis

    Hetkel toimub
    Tallinna Piimakombinaadil on uued tootmisseadmed. Piimapudelite pesemiseks on kasutusele võetud uus masin - jõudluseks sada pudelit minutis. Konveier toimetab puhtad pudelid edasi villimismasinasse. Seade villib piima ja korgib pudelid, käsitsi tuleb töötajatel siiski piimapudelid konveierilt kastidesse tõsta. Päevas tuleb konveierilt üle viiekümne tuhande piimapudeli. Sulajuust jookseb vormidesse ning tahkunud juust pakitakse hõbepaberisse.

    Uus võitööstus Lüganusel

    Hetkel toimub
    Lüganuse uues võitööstuses toimub piima vastuvõtmine, töötlemine ja või valmistamine. Ümbruskonna majanditest on varahommikuses hämaruses saabunud Lüganuse võitööstuse hoone ette veoautod piimaga. Erna Kukk Erra sovhoosist ja Aleksander Soomer Komsomoli kolhoosist kannavad piimanõud sisse. Piim kaalutakse ja suunatakse pastöriseerimisele. Piimapudelite villimine toimub automaatse dosaatori abil. Koorelahutajas valminud või pakitakse kastidesse. Iga päev saadab uus Lüganuse võitööstus Kohtla-Järve ja Kiviõli põlevkivitöölistele mitusada kilogrammi võid ja kaheksa tonni piima.

    Vändra võitööstuses

    Hetkel toimub
    Vändra rajooni võitööstuses toimub või ja juustu valmistamine Igal hommikul saabuvad kolhoosidest autode ja hobuveokitega piimakoormad Vändra võitööstuse keskusesse. Toimub piima vastuvõtt ja kaalumine. Võimeister Johannes Sengbusch on tuntud meister omal alal, tema juhtimisel valmistatud või on kõrge kvaliteedi ja hea maitsega. Või kaalutakse ja pakitakse kastidesse. Suurte kogemustega juustumeister Ado Päiel konstrueeris töö hõlbustamiseks juustu pesemise masina. Salme Lind masinal töötamas. Juust pestakse ja pakitakse ning juustukangid asetatakse riiulitele.

    Uus tsehh

    Hetkel toimub
    Tallinna leivatehases nr 2 lasti käiku uus täielikult mehaniseeritud barankatoodete tsehh. Brigadir Õie Heinloo töötab taignasegamismasinal, barankade tegemise protsess. Uute seadmete ülesmonteerimine toimus peainsener Mihhail Kozubovi juhtimisel. Barankade kvaliteeti kontrollib tsehhi juhataja Ivan Dulger. Tsehh annab ööpäevas kolm tonni viit sorti barankatooteid.

    Viljandi konservitehas

    Hetkel toimub
    Õunte ja ploomide töötlemine Viljandi konservitehases. Mahlatsehhis on peamiseks tooteks õunamahl. Aleksandra Malova paneb õunu ventilaator-pesijasse, sealt rändavad nad pärast tükeldamist mahlapressi, Anna Savolainen jälgib pressist voolavat mahla. Konserveerimistsehhis täidavad naised ploomidega purke, Niina Gorneva kaanestab need vastava aparaadiga, töö käib imekiiresti. Edasi lähevad purgid steriliseerimiseks autoklaavi. Tehas valmistab kokku üheksateist liiki toodangut.

    Tartu Lihakombinaadis

    Hetkel toimub
    Töö Tartu Lihakombinaadi vorstitsehhis. Uute vorstisortide valmistamisel on parim Linda Eedla ning vorstitsehh andis kolmandas kvartalis 70 tonni toodangut üle plaani. Viisaastaku lõpuks tahetakse suurendada toodangut 2,3 korda. Kaadrid tööst lihakombinaadi vorstitsehhis: valmivad viinerid, vorstid, singid, suitsuribid.

    Kompvekivabrik Karamell

    Hetkel toimub
    Tallinna kompvekitehas Karamell suurendab pidevalt toodangut nii sortimendi kui ka koguste osas. Tehase töötajaile on tõhusaks abiks käitisesse üles seatud automaatliinid. Seetõttu on Karamelli töötajad märgatavalt tõstnud oma tööjõudlust. Aasta lõpuks annab tehas 50 tonni kompvekke ja 9 tonni šokolaadi üle plaani. Kaadrites töö tehases, maiustuste valmimine, pakkimine ja valmistoodang.

    Tallinna Piimakombinaadis

    Hetkel toimub
    Tallinna Piimakombinaati saabub värske piim. Piimaauto siseneb hoonesse, torust jookseb toorpiim paaki. Tootmistsehhis jälgivad töölised piima ümberpumpamise ja jahutamise seadmeid. Piima ümbertöötamisseadmel töötab Anna Trjušnikova. Piima villitakse klaaspudelitesse ning villimisliini juures jälgib noorem-meister Endel Männikus koos töölisega tähelepanelikult tööprotsessi. Liinilt tulevad villitud piimapudelid pakendatakse. Ekraanil näidatakse veel teisigi piimakombinaadi valmistooteid: koorevõi, magusa juustu ja kohupiima pakke.

    Tallinna Leivatehases

    Hetkel toimub
    Mehhaniseeritud tööprotsess Tallinna Leivatehases nr 2. Leiva valmistamine algab laboratooriumist, siin määravad laborandid analüüside tulemuste põhjal kindlaks tootmise tehnilise režiimi. Suures katlas toimub taigna segamine. Meestöötaja kärutab anuma masina juurde, tainas kallutatakse masinasse, mis jagab massi pätsideks. Kontrollkaalul töötab Ethel Lepp, konveierliinil jagab pätse Elfriede Nikas. Naised lükkavad tsehhis leivaresti edasi järgmise protseduuri juurde, pätsid määritakse pealt õliga ja tõstetakse ahju küpsema.

    Aastaplaan edukalt täidetud

    Hetkel toimub
    Töö šokolaadivabrikus Kawe. Töölised askeldavad masinate taga, lahtised kommid kallatakse kokku ja suunatakse seejärel ükshaaval pakkimismasinasse. Šokolaadist näärivanade jm pühadekauba värvimine ning pakkimine. Kawe toodangu näidised – kaunid kommikarbid.